EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

0.5% ръст на БВП на страните от ОИСР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.5% ръст на БВП на страните от ОИСР

mail17:45 | 23.08.2024прегледи 1012 коментарикоментари 0


БВП на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се е повишил с 0,5 на сто през второто тримесечие на 2024 г., със същото темпо както и през предходните три месеца, показват прогнозни данни, публикувани от организацията.

Докато общият темп на растеж на БВП на страните от ОИСР остана непроменен през второто тримесечие на 2024 г., в Групата на седемте (Г-7) БВП нарасна по-бързо през второто тримесечие - с 0,5 на сто в сравнение с 0,2 на сто през първото тримесечие.

Растежът в Япония се увеличи с 0,8 на сто през второто тримесечие след свиване от 0,6 на сто през първите три месеца на годината. Това възстановяване се дължи на частното потребление - 1 на сто през второто тримесечие в сравнение с минус 0,6 на сто през първото, както и на инвестициите - 1,7 на сто през второто тримесечие, в сравнение с минус 0,9 през първото, посочва докладът.

Растежът се увеличи в САЩ от 0,4 на сто през първото тримесечие до 0,7 на сто през второто, движен основно от засилване на частното потребление - 0,6 на сто в сравнение с 0,4 на сто през първото тримесечие. 

Ускоряване на растежа е отчетено и в Канада - от 0,4 на 0,5 на сто през второто тримесечие, а динамиката остава без промяна във Франция - повишение с 0,3 на сто.

От друга страна, германската икономика се сви леко със спад от 0,1 на сто през второто тримесечие, обръщайки ръста от 0,2 на сто през първото тримесечие, поради "спад, по-специално, в брутното образуване на основен капитал в машини и оборудване и в строителството", съобщава статистическата служба на страната "Дестатис" (Destatis).

Растежът също леко се забави в Италия и Великобритания през второто тримесечие, съответно с 0,2 и 0,6 на сто в сравнение с 0,3 и 0,7 на сто през първото тримесечие.

Сред другите икономики от ОИСР, за които има налични данни, повече от половината са се представили по-слабо през второто тримесечие, отколкото през първото.

Израел претърпя най-значителното забавяне, като растежът на БВП на тримесечие спадна от 4,1 на сто през първото тримесечие до 0,3 на сто през второто. Чили отбеляза свиване на икономиката си с 0,6 на сто, обръщайки ръста от 2,1 на сто през първото.

Темпът на растеж на Колумбия падна до 0,1 на сто в сравнение с 1,2 на сто през първото тримесечие. Растежът стана отрицателен в Латвия - минус 1,1 на сто, Швеция - минус 0,8 на сто, Унгария и Южна Корея - минус 0,2 на сто и в двете страни.

Страните от ОИСР, които показват най-висок растеж през второто тримесечие, са Полша с ръст на БВП от 1,5 на сто, Коста Рика и Ирландия с 1,2 на сто и в двете страни и Нидерландия с 1 на сто.

На годишна база ръстът на БВП на страните от организацията беше 1,8 на сто през второто тримесечие на 2024 г., което е малко повече от 1,7 на сто в сравнение с първите три месеца на годината. Сред икономиките на страните от Г-7 САЩ регистрират най-висок растеж през последните четири тримесечия - 3,1 на сто, докато Япония има най-голям спад - минус 0,8 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg